Top 50 History GK - Vedic Age

Top 50 History GK QnA

Vedic Age

1. The home of Gargi, Maitrey and Kapila was at

(A) Vidisha 

(B) Ujjain

(C) Pataliputra 

(D) Mithila

Ans. (D)


2. Which of the following Vedas provides information about the civilization of the Early Vedic Age?

(A) Rig-veda (B) Yajur-veda

(C) Atharva-veda (D) Sama-veda

Ans. (A)


3. The most important text of vedic mathematics is:

(A) Satapatha Brahman (B) Atharva Veda

(C) Sulva Sutras

(D) Chhandogya Upanishad

Ans. (C)


4. Which of the following Craftsmanship was not practised by the Aryans?

(A) Pottery (B) Jewellery

(C) Carpentry (D) Blacksmith

Ans. (D)


5. The words “Satyameva Jayate” in the State Emblem of India were taken from-

(A) Upanishads (B) Sama Veda

(C) Rig Veda (D) Ramayana

Ans. (A)

6. Who is hailed as the “God of Medicine” by the practitioners of Ayurveda?

(A) Susruta (B) Chyavana

(C) Dhanwantari (D) Charaka

Ans. (C)

7. The word ‘Veda’ means-

(A) Knowledge (B) Wisdom

(C) Skill (D) Power

Ans. (A)

8. Which metal was first used by the Vedic people?

(A) Silver (B) Gold

(C) Iron (D) Copper

Ans. (D)

9. The caste system of India was created for:

(A) Immobility of labour

(B) Recognization of the dignity of labour

(C) Economic uplift

(D) Occupational division of labour

Ans. (D)

10. The origins of Indian music could be traced to

(A) Rigvedic Samhita (B) Yajurvedic Samhita

(C) Samavedic Samhita (D) Atharvavedic Samhita

Ans. (C)

11. The crop which was not known to Vedic people is

(A) Barley (B) Wheat

(C) Rice (D) Tobacco

Ans. (D)

12. The staple food of the Vedic Aryans was

(A) Barley and rice (B) Milk and its products

(C) Rice and pulses (D) Vegetables and fruits

Ans. (B)

13. The tax which the kings used to collect from the people in the Vedic period was called –

(A) Bali (B) Vidatha

(C) Varman (D) Kara

Ans. (A)

14. Which one of the following stages of the life of man in Aryan Society, in ascending order of age, is

correct?

(A) Brahmacharya – Grihashta–Vanaprastha –Sanyasa

(B) Grihastha–Brahmacharya–Vanaprashta–Sanyasa

(C) Brahmacharya–Vanprastha–Sanyasa–Grihastha

(D) Grihastha – Sanyasa – Vanprastha –Brahmacharya

Ans. (A)

15. The Rig-Vedic Aryans were a pastoral people is born out by the fact that-

(A) There are many references to the cow in the Rig-Veda

(B) Most of the wars were fought for the sake of cows.

(C) Gifts made to priests were usually cows

(D) All of the above

Ans. (D)

16. The Aryans succeeded in their conflicts with the pre-Aryans because

(A) They used elephants on a large scale

(B) They were taller and stronger

(C) They were from an advanced urban culture

(D) They used chariots driven by horses

Ans. (D)

17. Who among the following was the pioneer of Yoga?

(A) Patanjali (B) Banabhatta

(C) Atreya (D) Vrudukanta

Ans. (A)

18. Who among the following was not a physician?

(A) Sushruta (B) Charaka

(C) Charvaka (D) Dhanvantari

Ans. (C)

19. The first grammarian of the Sanskrit language was

(A) Kalhana (B) Maitreyi

(C) Kalidasa (D) Panini

Ans. (D)

20. Which one of the following Vedas contains sacrificial formulae?

(A) Sama Veda (B) Rig Veda

(C) Yajur Veda (D) Atharva Veda

Ans. (C

21. Subject matter which Manu Smriti deals with is related to :

(A) Economics (B) Politics

(C) Law (D) Arts

Ans. (C)

22. Name the temple in Cambodia where scenes from Ramayana and Mahabharata are depicted-

(A) Borobudur (B) Kailashnath

(C) Angkor Wat (D) Brihadeshwara

Ans. (C)

23. The term ‘Upanishad’ Literally implies-

(A) Knowledge (B) Wisdom

(C) Sitting near (D) Recitation

Ans. (C)

24. The Sage who is said to have Aryanised South India, was-

(A) Yagnavalkya (B) Vashistha

(C) Agastya (D) Vishwamitra

Ans. (C

25. The origin of Indian music can be traced to which of the following Vedic Samhitas?

(A) Rigveda (B) Samaveda

(C) Yajurveda (D) Atharvaveda

Ans. (B)

26. The Earliest Settlements of Aryan tribes were at

(A) Uttar Pradesh (B) Bengal

(C) Sapta Sindhu (D) Delhi

Ans. (C)

27. Who compiled the tales of “The Panchatantra”?

(A) Valmiki (B) Veda Vyasa

(C) Vishnu Sharma (D) Tulsidas

Ans. (C)

28. The first to invade India were the-

(A) Aryans (B) Greeks

(C) Persians (D) Arabs

Ans. (A)

29. Find the odd one:

(A) Samveda (B) Yajurveda

(C) Vishnu Purana (D) Rigveda

Ans. (C)

30. The Veda which deals with the rituals is known as-

(A) Rigveda (B) Yajurveda

(C) Samaveda (D) Atharvaveda

Ans.(B)

31. From where the famous ‘Gayatri Mantra’ has been taken?

(A) Yajurveda (B) Atharva Veda

(C) Rig Veda (D) Sama Veda

Ans.(C)

32. Recognize the medicinal trio of ancient India from the following options-

(A) Charaka, Sushruta, and Bharata

(B) Charak, Sushruta and Patanjali

(C) Charak, Sushruta, and Banabhatta

(D) Charak, Vatsyayana, and Banabhatta.

Ans. (B)

33. The Upanishads are the _______.

(A) Great Epics (B) Story Books

(C) Source of Hindu Philosophy

(D) Law Books

Ans: (C)

34. Who was the eldest brother among the Pandavas?

(A) Yudhishthira (B) Bhima

(C) Sahadeva (D) Nakula

Ans: (A)

35. Subject matter which Manu Smriti deals with is related to

A. Economics

B.Politics

C.Law

D.Arts

36. In the Rigvedic period, after the king the next most important functionary of the state was the

A. Senani

B. Revenue collector

C. Magician-doctor

D. Purohita

37. The origins of Indian music could be traced to

A. Rigvedic Samhita

B. Yajurvedic Samhita

C. Samavedic Samhita

D. Atharvavedic Samhita

38. After the growth of the Vedic religion the most important development in the history of the so-called

Hinduism was the development of

A. Shaivism

B. Saktism

C. Bhagavatism

D. Tantricism

39. The famous Vedic river which had long ago become extinct and now supposed to be flowing

underground in Rajasthan is

A. Sindhu

B. Sabastu

C. Shatudri

D. Saraswati

40 . The first grammarian of the Sanskrit language was

A. Kalhana

B. Maitreyi

C. Kalidasa

D. Panini

41. The normal form of government during the Vedic period was

A. democracy

B. republics

C. oligarchy

D. monarchy

42. The philosophy propounded in the Upanishads is known as

A. Advaita

B. Vedanta

C. Yoga

D. Samkhya

43. Which sage or scholar had recast the original single Veda into four distinct Vedas?

A. Patanjali

B. Kapila

C. Vyasa

D. Shankaracharya

44. Two most important acts and rituals associated with the Vedic marriage system was/were

A. Pani-Grahana

B. Sapta-Padi

C. Marriage Vows

D. Both A and B above

45. The salient feature of the Rig Vedic religion was worship of

A. Nature

B. Pasupati

C. Trimurti

D. Mother Goddess

46. Which of the following Vedas was compiled first?

A. Rigveda

B. Samaveda

C. Yajurveda

D. Atharvaveda

47. The caste system of India was created for

A. Immobility of labour

B. Recognization of the dignity of labour

C. Economic uplift

D. Occupational division of labour

48. The chief impact of vedic culture on Indian history has been

A.The growth of Sanskrit

B.The rise of an other-worldly outlook

C.The progress of philosophy

D. The consolidation of the caste system

Ans: D

49. The institution of varna appeared in the

A.Rigvedic period

B.Later vedic period

C.Period of the Manava Dharm Shastra

D.Period of consolidation of text of the Mahabharata

Ans: A

50. Aryabhatta and Varahamihira lived during the

A. Maurya Period

B.Gupta Period

C.Nanda Period

D.Sunga Period

Ans: B


Next Post Previous Post