History NET/ SET Examination [ 2023 ] MCQ Questions & Answers | Sample Practice Set 1

History NET/ SET Examination [ 2023 ] MCQ Questions & Answers 


History NET/ SET Examination [ 2023 ] MCQ Questions & Answers | Sample Practice Set 1

1. Which of the following is not a Neolithic site? 

 1. Brahmagiri 
 2. Sangankailu 
 3. Arikamedu 
 4. Piklihal
Answer:

3

Related: The Neolithic Age, was a period in the development of human technology, beginning about 10,200 BC, according to the ASPRO chronology, in some parts of the Middle East, and later in other parts of the world and ending between 4,500 and 2,000 BC. Arikamedu is an archaeological site in Southern India. It is 4 kilometres from the capital, Pondicherry of the Indian territory of Puducherry. The name Arikamedu, an archaeological usage for the excavated site, originates in a Tamil word that means Mound of Arakan, based on the figurine of an avatar (incarnation) of the Jain Tirthankara Mahavira found at the site.

2. Match List – I (Harappan sites) with List – II (Archaeological remains) and select the correct answer from the code given below : 

 List – I List – II 
 a. Mohenjodaro i. Citadel and a lower town 
 b. Lothal ii. Large granary 
 c. Kalibangan iii. Brick dockyard 
 d. Sutkagen-dor iv. Citadel and a lower fortified settlement 

 Codes : 
      a  b  c  d 
 (1) i ii iv iii 
 (2) ii iii i iv 
 (3) iv ii i iii 
 (4) iii i ii iv
Answer:

2

Related: Kalibangan: Baked/burnt bangles, fire altars, Shiva Lingam, small circular pits containing large urns and accompanied by pottery. Lothal: Bead making factory, dockyard, button seal, fire altars, painted jar, earliest cultivation of rice (1800 BC). Mohenjo-Daro: Great Bath (the biggest bath ghat), Great granary, Bronze dancing girl, Bearded man, terracotta toys, Bull seal, Pashupati seal, three cylindrical seals of the Mesopotamian type, a piece of woven cloth. Sutkagan Dor: Bangles of clay, Western most known site of IVC.

3. Which of the following works was the first to suggest payment of cash to officers as salary? 

 1. Kamandaka Nitisara 
 2. Arthasastra 
 3. Manu Smriti 
 4. Nitivakyamrita
Answer:

2

Related: The Arthashastra is an ancient Indian treatise on statecraft, economic policy and military strategy, written in Sanskrit. Kautilya's Arthashastra is the most important work on Public Administration in Ancient India. Arthasastra was the first to suggest payment of case to officers as salary.

4. On whose coins do the symbols on the reverse generally match with the names of the kings on the obverse? 

 1. Arjunayanas 
 2. Maghas 
 3. Malavas 
 4. Panchalas
Answer:

4

Related: 

5. Which of the following works relates to Tamil grammar ? 

 (1) Ahananuru 
 (2) Kural 
 (3) Tolkappiyam 
 (4) Padirruppattu
Answer:

3

Related: The Tolkappiyam is a work on the grammar of the Tamil language and the earliest extant work of Tamil literature and linguistics. The name Tolkäppiyam derived from the combination of the two words Tonmai and käppiyam. Tonmai means ancientness and Kappiyam means literature. Tolkappiyam deals with orthography, phonology, morphology, semantics, prosody and the subject matter of literature. The Tolkäppiyam classifies the Tamil language into sentamil and koduntamil.

6. Which of the following statements is correct with regard to the content of the Rummindei Pillar Inscription of Asoka ? 

 (1) Reference to the King’s dharma 
 (2) Reference to the conquest of Kalinga 
 (3) Reduction of tax due from the village 
 (4) Non-slaughter of animals in the royal kitchen
Answer:

3

Related: Ashoka's Rummindei Pillar inscription refers to the villagers of Lumbini being exemp from Bali (this may have been a tax on the area of yland) and the Bhaga being reduced to 1/8 (from 1/6th). The actual rate and realization of Land taxes must have varied over the Maurya empire. The Arthashastra refers to additional levies that the state could impose when the treasury got depleted. These include a tax on farmers, ranging from 1/4th to 1/3rd of their produce (depending on the quality of their land), an additional levy on traders, and taxes on the income of actors, singers and prostitutes.

7. Who, among the following, are mentioned in the Hathigumpha Inscription of Kharavela ? 


 Use the code given below : 
 (i) Satakarni 
 (ii) Bahasatimita 
 (iii) Sakas 
 (iv) Rathikas 

 Codes : 
 (1) (i) and (ii) 
 (2) (i), (iii) and (iv) 
 (3) (ii), (iii) and (iv) 
 (4) (i), (ii) and (iv)
Answer:

4

Related: The Hathigumpha Inscription of Kharavela is one of the few notable inscriptions which throw much light on ancient Indian history. It is comparable only to the inscriptions of Asoka and Samudragupta in respect of its historical significance. No other inscription of India presents the details of the year-wise achievements of a ruler as does the Hathigumpha Inscription. The Hathigumpha Inscription mentions that: 1. In the very first year of his coronation (His Majesty) caused to be repaired the gate, rampart and structures of the fort of Kalinga Nagari, which had been damaged by storm, and caused to be built flight of steps for the cool tanks and laid all gardens at the cost of thirty five hundred thousand (coins) and thus pleased all his subjects. 2. In the second year, without caring for Satakarni (His Majesty) sent to the west a large army consisting of horse, elephant.. infantry and chariot, and struck terror to Asikanagara with that troop that marched up to the river Kanhavemna. 3. Then in the fourth year, (His Majesty)... the Vidhadhara tract, that had been established by the former kings of Kalinga and had never been crossed before. The Rathika and Bhojaka chiefs with their crown cast off, their umbrella and royal insignia thrown aside, and their Jewelry and wealth confiscated, were, made to pay obeisance at the feet (of His Majesty). 4. He then attacks the kingdom of Magadha, and in Pataliputra, the capital of the P.Shunga Empire, makes king "Bahasatimita" (thought to be the Shunga King_Brhaspatimitra, or Pushyamitra himself) bow at his feet.

8. Which of the following is a coin-term ? 

 (1) Nivartana 
 (2) Martur 
 (3) Dramma 
 (4) Gocharma
Answer:

3

Related: 

9. Which of the following temples was constructed of bricks ? 

 (1) Lakshmana temple at Khajuraho 
 (2) Lakshmana temple at Sirpur 
 (3) Lingaraja Temple at Bhubaneswar 
 (4) Martanda Temple in Kashmir
Answer:

2

Related: The Lakshmana temple is located in the village Sirpur in Mahasamand district of Chattisgarh at a distance of 90 km from the state capital of Raipur. The archaeological remains in and around Sirpur consists of both Hindu and Buddhist monuments in the form of temples and monasteries. Dedicated to Lord Vishnu, this brick temple stands on a high massive platform accessible by steps in the north and the south. The plan of the temple consists of a garbagriha, antarala and a mandapa. The mandapa now in ruins, was originally upheld by stone pillars in rows.

10. Who, among the following, founded a teaching institution called ‘Sarasvati Mandira’ at Ajmer ? 

 (1) Vakpatiraja 
 (2) Durlabharaja 
 (3) Vigraharaja 
 (4) Prithviraja
Answer:

3

Related: #

11. At which of the following places is the stupa built by the Sailendras located ? 

 (1) Anuradhapura 
 (2) Borobudur 
 (3) Angkorvat 
 (4) Angkor Thom
Answer:

2

Related: #

12. Who, among the following, had the title ‘Parama-Saugata’ ? 

 (1) Bhaskaravarman 
 (2) Harsha 
 (3) Rajyavardhana 
 (4) Sasanka
Answer:

3

Related: #

13. Which of the following sculptures is a characteristic of the Pallava period ? 

 (1) Somaskanda
 (2) Ganesha 
 (3) Nataraja 
 (4) Anantasayana
Answer:

1

Related: #

14. Which of the following statements about Samudragupta are true ? 


Use the code given below : 
 (i) He was a conqueror, a poet and a musician. 
 (ii) He was called Lichchhavi-dauhitra. 
 (iii) He imitated the coins of the Western Kshatrapas. 
 (iv) His performance of asvamedha was not mentioned in the Allahabad Pillar Inscription. 

 Codes : 
 (1) (i), (ii), (iii) and (iv) 
 (2) (ii), (iii) and (iv) 
 (3) (i), (ii) and (iv) 
 (4) (i), (ii) and (iii)
Answer:

3

Related: #

15. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below : 

 List – I List – II (Author) (Title of the book) 
 a. Bilhana i. Mitakshara 
 b. Bana ii. Harshacharita 
 c. Samesvara III iii. Abhilashitartha Chintamani 
 d. Vijnanesvara iv. Vikramankadevacharita 

 Codes : 
      a  b  c  d 
 (1) i iii iv ii 
 (2) iv ii iii i 
 (3) iii iv i ii 
 (4) ii iv i iii
Answer:

2

Related: #


16. Which of the following statements is not true in respect of the election for the assembly of Uttaramerur of the Chola period ? 

 (1) The village was divided into 30 wards. 
 (2) Two representatives were to be elected for each ward. 
 (3) The contestants should be aged between 35 and 70 years. 
 (4) They should possess some educational qualification and immovable property.
Answer:

2

Related: #

17. Given below are two statements; one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) : 


 Assertion (A) : India had maritime trade with the Roman empire during the early centuries of the Christian era. 
 Reason (R) : A large number of Roman coins have been found from the excavations at Arikamedu. 

 In the context of the above two statements, which of the following is correct ? 
 (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A). 
 (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A). 
 (3) (A) is true, but (R) is false. 
 (4) (A) is false, but (R) is true.
Answer:

3

Related: #

18. Point out the temples which are situated in the eastern side of India : 

 (a) Sun temple – Konark 
 (b) Minakshi temple – Madurai 
 (c) Padmanabhaswamy – Thiruvananthapuram 
 (d) Jagannath temple – Puri 

 Choose your answer from the code given below : Codes : 
 (1) (a) and (d) 
 (2) (b) and (c) 
 (3) (a), (b) and (c) 
 (4) (b), (c) and (d)
Answer:

1

Related: #

19. Chachnama and Baburnama were written respectively in 

 (1) Arabic and Persian languages 
 (2) Persian and Turkish language 
 (3) Arabic and Turkish languages 
 (4) Persian and Pashto languages
Answer:

3

Related: #

20. Which of the following Sufis accepted Lalla Ded as his spiritual preceptor ? 

 (1) Shaikh Nur-al Din 
 (2) Saiyyid Shaif-al Din 
 (3) Mir Saiyyid Ali Hamadani 
 (4) Mir Saiyyid Muhammad Hamadani
Answer:

1

Related: #

21. Shaikh Bahauddin Zakaria belonged to 

 (1) Suhrawardi Silsilah 
 (2) Rishi Silsilah 
 (3) Chishti Silsilah 
 (4) Firdausi Silsilah
Answer:

1

Related: #

22. Which one of the following was not part of Turkan-i-Chihalgani ? 

 (1) Bahauddin Tughril 
 (2) Qutlugh Khan 
 (3) Imaduddin Raihan 
 (4) Balban
Answer:

3

Related: #

23. Name the poetess of Mysore who protested against women being considered as inferior to men in her work Hadibadeya Dharma (tenets for chaste and devoted wives) : 

 (1) Tirumalamma 
 (2) Sanchi Honamma 
 (3) Lal Ded 
 (4) Jana Bai
Answer:

2

Related: #

24. The forerunner of famous bulbous domes of the Mughals is attributed to which of the following architectural styles ? 

 (1) Bidar 
 (2) Gulbarga 
 (3) Golconda 
 (4) Mandu
Answer:

1

Related: #

25. Which of the following pairs is not correctly matched ? 

 (a) Miftah ul Futuh – Amir Khusrau 
 (b) Tarikh-i Salatin-i Afghana – Khwaja Niamatullah Harawi 
 (c) Siyasat Nama – Nizamul Mulk Tusi 
 (d) Zafar Nama – Yahya Sirhindi 

 Select your answer from the code given below : Codes : 
 (1) (b) and (d) 
 (2) (a) and (c) 
 (3) (b) and (c) 
 (4) (a) and (b)
Answer:

1

Related: #

26. Match List – I with List – II and choose correct answer from the code given below : 

 List – I List – II 
 a. Amil i. A non-resident cultivator 
 b. Baqqal ii. Village accountant 
 c. Pahi iii. Revenue Collector 
 d. Kulkarni iv. Trader 

 Codes : 
       a  b  c  d 
 (1) ii iv iii i 
 (2) iii iv i ii 
 (3) i ii iii iv
 (4) iv iii ii i
Answer:

2

Related: #

27. Match List – I with List – II and choose correct answer from the code given below :

 List – I List – II 
 a. Malik ut Tujjar i. a residential fort 
 b. Biswa ii. a fortified village 
 c. Kushak iii. a small unit of land measurement 
 d. Mawas iv. Chief of the merchants 

 Codes : 
      a  b  c  d 
 (1) i ii iii iv 
 (2) iii i iv ii 
 (3) iv iii i ii 
 (4) ii iv iii i
Answer:

3

Related: #

28. Arrange the following tombs in chronological order : 

 (a) Shaikh Salim Chshti’s tomb – Fatehpur Sikri 
 (b) Asaf Khan’s tomb – Lahore 
 (c) Ataga Khan’s tomb – Delhi 
 (d) Akbar’s tomb – Sikandara

 Select your answer form the code given below : Codes : 
 (1) (a), (b), (c), (d) 
 (2) (b), (d), (a), (c) 
 (3) (c), (a), (d), (b) 
 (4) (d), (c), (b), (a)
Answer:

3

Related: #

29. Identify the historical place where Ibadat Khana, Birbal’s house, Tansen’s Baradari and Khan-i-Khanan’s house are situated : 

 (1) Fatehpur Sikri 
 (2) Agra 
 (3) Delhi 
 (4) Lahore
Answer:

1

Related: #

30. Which one of the following statements is not true ? 

 (1) In Akbar’s reign dam gradually replaced copper tanka. 
 (2) The dam was also known as paisa. 
 (3) The half-dam was called adhela. 
 (4) Akbar fixed a ratio of 40 dams to a rupee which became standard conversion for purposes of actual payments.
Answer:

4

Related: #

31. Which one of the following European travellers observed that Queen Nurjahan constructed pleasure gardens, palaces and serais throughout the land in order to enhance her image and reputation ?

 (1) F. Pelsaart 
 (2) Sir Thomas Roe 
 (3) Careri 
 (4) Manucci
Answer:

1

Related: #

32. Given below are two statements; one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) : 


 Assertion (A) : Because of marriage with Nurjahan, Jahangir became indifferent towards administration. 
 Reason (R) : Nurjahan formed a ‘Junta’ between 1611-22 and wielded considerable power. 

 In the context of the above two statements, which of the following is correct ? 
 (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A). 
 (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A). 
 (3) (A) is true, but (R) is false. 
 (4) (A) is false, but (R) is true.
Answer:

4

Related: #


33. Which of the following city was looked down upon by Jahangir as Gardabad (city of dust) and Jahannamabad (city of hell) ? 

 (1) Ahmedabad 
 (2) Mandu 
 (3) Jaunpur 
 (4) Gaur
Answer:

4

Related: #

34. Mughal emperors used to confer various types of standards upon nobles. Which of the following was added in the list of standards by Shahjahan ? 

(1) Alam 
 (2) Chatrtoq 
 (3) Tumantoq 
 (4) Mahi-Maratib
Answer:

4

Related: #

35. Chronologically arrange the following treaties signed by the British with Native States?

 select the correct answer code : 
 (a) The Treaty of Salbai 
 (b) The Treaty of Bassien (Vasai) 
 (c) The Treaty of Srirangapattanam 
 (d) The Treaty of Allahabad and Kara

  Codes : 
 (1) (d), (a), (c), (b) 
 (2) (b), (d), (a), (c) 
 (3) (a), (c), (d), (b) 
 (4) (c), (b), (a), (d)
Answer:

1

Related: #

36. Choose the correct answer from the code given below : The University of Calcutta was incorporated by an Act, passed on the _____; the University of Bombay by an Act passed on the ______; and the University of Madras by an Act passed on the ______. 

 (1) 24 January 1857, 5 September 1857 and 18 July 1857 
 (2) 18 July 1857, 24 January 1857 and 5 September 1857 
 (3) 24 January 1857, 18 July 1857 and 5 September 1857 
 (4) 5 September 1857, 18 July 1857 and 24 January 1857
Answer:

3

Related: #

37. Who said the following words ? “So long as millions live in hunger and ignorance I hold every man a traitor who, while educated at their expense, pays not the least heed to them.” 

 (1) Keshav Chandra Sen 
 (2) Arobindo Ghosh 
 (3) Swami Vivekanand 
 (4) Bal Gangadhar Tilak
Answer:

3

Related: #

38. In which year was founded the All India Trade Union Congress ? 

 (1) 1918 
 (2) 1920 
 (3) 1924 
 (4) 1926
Answer:

2

Related: #

39. Chronologically arrange the following legislations regarding Indian press : 

 a. Official Secrets Act 
 b. The Indian Press Act 
 c. Registration of the Press – Act XI 
 d. The Indian Press (Emergency Powers) Act 

 Select the correct answer from the code given below Code : 
 (1) a, c, d, b 
 (2) b, d, c, a 
 (3) d, c, a, b 
 (4) c, a, b, d
Answer:

4

Related: #

40. Who among the following Viceroys made the ‘August Offer’ to secure Indian Co-operation in the war effort ? 

 (1) Lord Wavell 
 (2) Lord Hardinge 
 (3) Lord Linlithgow 
 (4) Lord Mountbatten
Answer:

3

Related: #

41. From which nation India adopted the Green Revolution technology for agricutlural development ? 

 (1) GDR 
 (2) USSR 
 (3) UK 
 (4) USA
Answer:

4

Related: #

42. The doctrine ‘The sons of the soil’ is related to 

 (1) Nationalism 
 (2) Regionalism 
 (3) Tourism 
 (4) Industrialism
Answer:

2

Related: #

43. Given below are two statements; one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) : 


 Assertion (A) : Winston Churchill, the Prime Minister of Britain, announced the dispatch of Cripps Mission. 
 Reason (R) : British forces collapsed in South-East Asia soon after the fall of Rangoon. 

 In the context of the above two statements, which of the following is correct ? 
 (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A). 
 (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A). 
 (3) (A) is true, but (R) is false. 
 (4) (A) is false, but (R) is true.
Answer:

1

Related: #

44. Who wrote the book Rights of Man in 1791-92 ? 

 (1) Bernard Shaw 
 (2) John Ruskin 
 (3) Thomas Paine 
 (4) Sidney Webb
Answer:

3

Related: #

45. From among the following statements, which one is not a distinct feature of the Renaissance ? 

 (1) The beginning of secular autobiography as a literary genre. 
 (2) The translation of scriptures into vernacular languages hastened the process of secularization of society. 
 (3) The Renaissance promoted Church domination in human affairs. 
 (4) Its enduring lesson was that the search for knowledge is for mankind not only a right but also a duty.
Answer:

3

Related: #

46. Who among the following is not a philosopher of the Enlightenment ? 

 (1) Denis Diderot 
 (2) Rousseau 
 (3) David Hume 
 (4) Herbert Spencer
Answer:

4

Related: #

47. Who said, “History is an unending dialogue between the present and the past” ? 

 (1) Lord Acton 
 (2) Leopold von Ranke 
 (3) E.H. Carr 
 (4) G.R. Elton
Answer:

3

Related: #

48. Which one of the following statements is not true regarding historian’s responsibility in historical writing ? 

 (1) Historian’s central ethical responsibility is that he ought to tell the objective truth. 
 (2) Historian should be loyal to the cause he advocates. 
 (3) Historian owes historical truth not only to the living but to the dead as well. 
 (4) Historian should not distort historical facts.
Answer:

2

Related: #

49. Given below are two statements; one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) : 


 Assertion (A) : Historical method is a complex process involving search for sources of information, its critical evaluation, synthesis and exposition. 
 Reason (R) : As a science of knowledge, history is completely separated from natural sciences because it does not have universal laws. 

 In the context of the above two statements, which of the following is correct ? 
 (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A). 
 (2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A). 
 (3) (A) is true, but (R) is false. 
 (4) (A) is false, but (R) is true.
Answer:

2

Related: #

50. Match List – I with List – II and select the correct code given below : List – I List – II (Author) (Works) 

 a. Wilhelm Dilthey i. Historical Representation 
 b. G.R. Elton ii. The Structure of Scientific Revolution 
 c. Frank Ankersmit iii. Hermeneutics and the study of History 
 d. Thomas Kuhn iv. The Practice of History 

 Codes : 
       a  b  c  d 
 (1) iv iii i ii 
 (2) iii ii i iv 
 (3) i iii ii iv 
 (4) iii iv i ii
Answer:

Related: #

Next Post Previous Post